ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ...

 

     Η Αιγάνη είναι χωριό του Νομού Λάρισας και απέχει περίπου 40 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού , την ομώνυμη πόλη .Ανήκει στον Δήμο Κάτω Ολύμπου με έδρα τον Πυργετό και επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα, εκτός αυτού της Αιγάνης, τη Ραψάνη, την Κρανιά και την Κουλούρα.
     Στο δημοτικό διαμέρισμα της Αιγάνης, ανήκουν και ακόμη 2 οικισμοί. Πρόκειται για την
Κάτω Αιγάνη, οικισμός ο οποίος βρίσκεται επι της εθνικής οδού, και την Παραλία της Αιγάνης που βρίσκεται 8 χλμ. από την Κ. Αιγάνη και 12 χλμ. από την Αιγάνη. Η Παραλία της Αιγάνης αποτελείται από δύο οικισμούς : τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό.
    Ο Δήμος Κάτω Ολύμπου  στην απογραφή το έτος 2001, αριθμεί 4.375 κατοίκους. Το Δ. Δ. Αιγάνης αποτελείται από 1.041 κατοίκους. Από αυτούς, το 62% είναι κάτοικοι της Αιγάνης, το 30% των Μεσαγγάλων και το υπόλοιπο 8%, κάτοικοι της Κάτω Αιγάνης. Τα παραπάνω νούμερα παραπέμπουν σε μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σε περιόδους εορτών, ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η αύξηση είναι ραγδαία, όπως αυτή στην περιοχή των Μεσαγγάλων όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται και διαμένουν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

 

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

     Η Αιγάνη συγκροτήθηκε, τυπικά, σε χωριό το 1881 με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Στις 31 Αυγούστου του 1881 έγινε η απελευθέρωση της Λάρισας, η οποία εντάχθηκε εκείνη την χρονιά στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Τα σύνορα αυτού του κράτους βρισκόταν στην Αιγάνη, όπου επάνω στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία υπήρχε Τούρκικη συνοριακή φρουρά. Το δε εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρισκόταν επί Τουρκικού εδάφους. Τα σύνορα στην σημερινή εθνική οδό, βρισκόταν μετά την Κάτω Αιγάνη, προς Θεσσαλονίκη, στο σημείο που είναι γνωστό ως την στροφή του Φιλίππου.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

     Οι πρώτοι κάτοικοι που έφτασαν εδώ, ονόμασαν το χωριό αρχικά Αίγανη, όνομα προέρχεται από την λέξη "αίγα" (κατσίκα), εξ' αιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή είχε πάρα πολλές κατσίκες. Με την πάροδο του χρόνου και ως  σήμερα επικράτησε η ονομασία Αιγάνη.

     

  Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΑΝΗΣ